Over ons

Het in 1324 opgerichte Onze Lieve Vrouwe Gilde is de oudste vereniging van Aarle-Rixtel. Van 1324 tot 1648 was het een kerkelijke organisatie die inwoners van de gemeenschap beschermde tegen vijanden van buiten. De wapenuitrusting, onder andere speren, is nog steeds in het uniform terug te vinden.

Functies binnen het gilde

Binnen het gilde worden enige vaste functies bekleed, de Hoofdman of Kapitein, de Deken, de Vaandrig of vaandeldrager, de Commandant, de Tamboer of trommelslager, de Vendelier, de Schutter en de Piekenier.

 

De Hoofdman is tevens voorzitter binnen een bestuur – de overheid – dat naast hem bestaat uit de Deken-schrijver, de secretaris, de Deken schatbewaarder, de penningmeester, dat tot taak heeft het gilde volgens de kaart, het gildereglement, te doen functioneren. Eer en prestige staan hoog in het vaandel en het behoud van het historisch besef en de traditie zijn wezenlijke elementen.

 

Tamboers en Vendeliers

De tamboers kondigen de komst van het gilde aan en begeleiden de vendeliers bij de uitvoering van het vendelgebed. De kunst van het vendelen is een gebed tot de schutspatroon voor God, Koningin en Vaderland , in vaste vormen en patronen.

 

De primus inter pares: de gildekoning

Eenmaal per drie jaar wordt een van hout gemaakte vogel van de staak geschoten. De gildebroeder die dat lukt wordt voor de volgende drie jaar koning van het gilde. Driemaal na elkaar koning betekent keizer voor het leven. De koning die gerechtigd is de zilveren koningsvogel te dragen, schenkt na elke periode van het koningschap een zilveren schild als teken van zijn zorgende en beschermende taak.

 

 

Neem vrijblijvend contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan