De geschiedenis van ons gilde

Het Onze Lieve Vrouwe Gilde is voor het eerst genoemd in het jaar 1324 en is ontstaan vanuit de kerk van Aarle die toentertijd stond aan de Laarweg hier ongeveer 200 meter achter het huidige Jan van Dooren paviljoen.

Functie van het gilde

In de traditie van het gilde werd er bazuin geblazen, getrommeld, gevendeld, standaard gereden op een paard en geschoten, met geweer en kruisboog. Na 1648 kreeg ten gevolge van de godsdienstoorlogen de broederschap er een 2e taak bij, namelijk de bescherming van de inwoners tegen vijanden van buitenaf. Door Napoleon werd de schutterij opgeheven en bleef de broederschap.

 

Nieuw leven na WOII

In 1924 droegen de gildebroeders nog een jacquet en hoge hoed. Na de 2e¬†wereldoorlog werd het gilde nieuw leven ingeblazen en kregen ze in 1948 voor het eerst prachtige nieuwe uniformen die tot 2023 gedragen werden. Het blauw verwijst naar de patroonheilige ‘Onze Lieve Vrouwe’. Het nieuwe kostuum leverde op het landjuweel in Vught meteen de ereprijs op, een gouden schild, geschonken door prins Bernhard.

 

Het gilde vandaag de dag

Tegenwoordig houdt het gilde zich vooral bezig met activiteiten en evenementen in en rondom het dorp, gildefeesten, de jaarlijkse processie in Aarle-Rixtel, schietwedstrijden, et cetera en heeft het OLV Gilde er mee ingestemd om ook dames toe te laten als lid van het gilde.

 

Opening van het Jan van Dooren paviljoen in 2007

Het huidige paviljoen is gebouwd op eigen grond van het gilde en in 2007 geopend. Het heeft de naam Jan van Dooren paviljoen gekregen omdat Jan net na de oorlog lid werd van het gilde en door zijn inzet binnen enkele jaren het gilde weer groot wist te maken. Jan werd hoofdman, koning en tenslotte keizer van het gilde en als er iets moest gebeuren dan regelde Jan dat, zo ging dat in die tijd. Zijn

beeltenis is geschilderd op de wand in het paviljoen en zijn keizersonderscheidingen hangen er naast in een mooie lijst.

 

Nieuw uniform in 2023

Met het 700-jarig bestaan in het vooruitzicht werd het uniform in 2023 aangepast aan de toekomst, zowel voor heren en dames als de jeugd.

Neem vrijblijvend contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan