700 jaar gildeverhalen Onze Lieve Vrouwe Gilde

Iedere donderdagavond opent het Jan van Doorenpaviljoen aan de Hagelkruisweg in Aarle-Rixtel haar deuren voor de gildebroeders van Het Onze Lieve Vrouwe Gilde uit Aarle-Rixtel. Ook wel “De Blauwe Schut” genoemd. Niet te verwarren met het Sint Margarethagilde uit hetzelfde dorp, dat zijn “De Rooi”. “En toch maakt het niet uit of je nu ‘n rooi of ’n blauw bent” vertelt Jos van den Heuvel, Hoofdman van De Blauwe Schut. “Als je mekaar nodig hebt, dan sta je als gildebroeder voor mekaar

Dit jaar bestaat het OLV Gilde 700 jaar. Destijds opgericht om de dorpelingen te beschermen, later vooral om te helpen en verzorgen. “700 jaar geleden was het pure armoe en was een gilde heel hard nodig. Nu is dat minder natuurlijk, maar dat neemt niet weg dat broederschap en verbroedering nog steeds centraal staan. Zo is er een mooie foto waarop de gildebroeders in uniform de suikerbieten bij gildebroeder Bertus van Rixtel staan te schoffelen omdat Bertus zijn vendelkunsten in Engeland mocht vertonen, maar zijn werk als tuinder natuurlijk gewoon doorging.”

Het verhaal van de koningsvogel
Zo zijn er tal van mooie gildeverhalen te vertellen weet Jos. Het verhaal van de koningsvogel bijvoorbeeld. “In de 18e eeuw verwoestte een grote brand al het zilver van het gilde. Dat werd 3 jaar later in de grond teruggevonden. Alleen de kop van de vogel uit de 14e eeuw was nog intact. Met de restanten van het zilver werd het lijf opnieuw gesmeed. En deze koningsvogel wordt nog steeds gedragen door de koning van het gilde.”

Gouden schild
En wat dacht je van het behalen van het gouden schild, geschonken door Prins Bernhard, tijdens het Landjuweel in Vught in 1949. Jos vertelt: “Bij gildewedstrijden wordt eigenlijk altijd zilver gebruikt voor prijzen, onderscheidingen en ketens. Daarom was het zeer verrassend dat deze prijs van goud was. Waarschijnlijk omdat Prins Bernhard zich vereerd voelde om als beschermheer van het Landjuweel een prijs te schenken, maar zeker weten doen we dat niet.”

Dat het gilde in 1949 überhaupt een prijs won is ook opmerkelijk. Een jaar eerder bestond het gilde nog maar uit een paar leden, mede door de oorlog. “Jan van Dooren heeft toen heel Aarle opgetrommeld. Hij ging bij de mensen langs en zei: “En gij wordt lid van De Blauwe Schut”. En met succes, want een jaar later wonnen we het gouden schild” lacht Jos.

Het schild prijkt nu aan een gouden ketting, met een gouden penning van Jan van Dooren, een koninklijke onderscheiding en gouden schakels voor iedere gildebroeder die 50 jaar lid is. Een kostbaar geheel. Achterop het schild is te lezen “Het fraaist zich presenterende Gilde”. Jos vertelt: “We hadden net nieuwe uniformen. Veel andere gilden hadden destijds nog slipjassen en hoge hoeden. Mede dankzij die uniformen werden we erekampioen van heel Nederland.”

Hoogtijdagen
De jaren na de oorlog waren de hoogtijdagen van De Blauwe Schut. “De groep groeide gestaag tot een man of 40. Het mooie van die tijd was dat we een bus bestelde om gildewedstrijden door heel Brabant en Gelderland te bezoeken. Men had ook niet veel, dus dat was echt een uitstapje. Ook in mijn tijd. Je kwam zondags laat thuis en dan had je maandag op school echt wat te vertellen. Dat was geweldig.”

Gildefeesten 8-9 juni
Inmiddels is de groep wat kleiner, maar dat let de gildebroeders niet om, weliswaar met een grote groep vrijwilligers, alles uit de kast te trekken om op 8 en 9 juni het 700-jarig bestaan groots te vieren. “We zijn al 2 jaar bezig met de organisatie. Ons paviljoen is niet groot genoeg om alle wedstrijden zoals het vendelen, trommen, standaardrijden, et cetera te houden, maar gelukkig hebben alle omwonenden en ook Pieter Verschuren, van origine een rode gildebroeder, hun volledige medewerking verleend. Pieter heeft ons daarmee geweldig uit de brand geholpen. Daaruit blijkt toch weer dat broederschap.”

Mooi programma
Het belooft een fantastisch weekend te worden. “Op zaterdag de eremis, de huldiging van de jubilarissen en aansluitend de feestavond met de Lekke Band Band uit Tilburg. Op zondag de optocht en de wedstrijden”. Het enige waar Jos nog op hoopt is…: “Mooi weer” lacht hij. “Alles is goed georganiseerd, alleen het weer kan het nog maken of breken. Zo zijn de optocht door het dorp en de massale opmars toch leuker met een zonnetje erbij. Dat is voor het publiek echt geweldig om te zien. Zo heeft het gilde uit Gerwen een heel groot paard met een ruiter in koperen harnas dat blinkt als een spiegel. Ook het acrobatisch vendelen is heel indrukwekkend om te zien.”

Iedereen is van harte welkom tijdens het gildefeest op zaterdag 8 en zondag 9 juni op en rondom het Jan van Doorenpaviljoen aan de Hagelkruisweg 30. Toegang is gratis. Bekijk het volledige programma.

Neem vrijblijvend contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan