Jos van de Ven. 60 jaar gildebroeder

AARLE-RIXTEL –  Jos van de Ven viert dit jaar zijn zestigjarig jubileum bij het Onze Lieve Vrouwe Gilde. Jos heeft hij een onmisbare rol gespeeld binnen het gilde en de vendelsport, zowel nationaal als internationaal.

Jos begon zijn gildecarrière als tamboer, maar ontdekte al snel dat muziek niet zijn sterke kant was. “Ik ben amuzikaal en kan geen noten lezen” lacht Jos. Dus besloot hij zich te richten op het vendelen. En met succes, want binnen 3 jaar bereikte hij het hoogste niveau. Op een schorsing wegens ondeugend gedrag na bleef Jos trouw gildebroeder. “Toen ik 14 was had ik tijdens het kermisweekend een paar biertjes gedronken. Toen mijn vader en moeder daarachter kwamen, moest ik er voor straf een half jaar onderuit.”

Een bijzonder hoogtepunt in Jos’ vendelcarrière was tijdens Ale 800 in 1979. Tijdens het vendelgebed van Joris en de Draak vendelde hij met de gildevlag, een vlag die maar liefst 8 kg weegt en een veel langere stok heeft dan de gebruikelijke vendelvlaggen. “Dat gebed duurde 20 minuten. Het was ontzettend zwaar en ik was kletsnat van het zweet, maar ik liet me niet kennen. Vendelen is mijn passie geweest en nog steeds.”

Niet alleen als vendelier, maar ook als organisator heeft Jos zijn stempel gedrukt op het gilde. “Ik heb altijd mee het beleid bepaald van de vendelwedstrijden. In 1979 werd ik lid van kringvendelcommissie en sinds 2005 ben ik voorzitter. Ook ben ik sinds 1991 voorzitter van de vendelcommissie van de Federatie Noord-Brabant, maar in januari stop ik ermee, dan heb ik er 46 jaar vendelcommissie opzitten.” Zijn organisatorische talent kwam ook naar voren bij internationale evenementen. Een van de hoogtepunten was het vestigen van het Wereldrecord vendelen in 2011 in Nieuw-Dijk, waar 1017 vendeliers vijf minuten lang een vendelgebed uitvoerden.

Het gildeleven is een familieaangelegenheid voor Jos. Hij ontmoette er zijn vrouw Marie-Jose en trouwde zelfs in gildekostuum met Marie-Jose in haar patroonheilige uniform aan zijn zij. Samen hebben ze veel betekend voor het gilde. Zowel de familie van Jos als die van Marie-Jose zijn echte gildefamilies en ook hun kinderen zijn betrokken bij het gildeleven.

Voor zijn onuitputtelijke inzet en toewijding ontving Jos in 2014 een koninklijke onderscheiding tijdens zijn 50-jarig jubileum. Daarnaast werd hij geridderd in de Europese gemeenschap van schuttersgilden en benoemd tot erelid van de kring Peelland. Terugkijkend op zijn 60-jarige lidmaatschap zegt Jos: “Het zijn allemaal mooie herinneringen. De gildefeesten, de koningschappen, het vendelen, het was allemaal prachtig.”

Op zaterdag 8 juni om 14:30 uur wordt Jos gehuldigd tijdens een receptie, als onderdeel van de gildefeesten ter ere van het 700-jarig bestaan van het gilde.

Neem vrijblijvend contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan